Degustace vín, Vinařství Krist Tomáš, 6 lahví

Degustace vín, Vinařství Krist Tomáš, 6 lahví

Degustační sada vín se stojanem

Degustace vín, Vinařství Krist Tomáš, 6 lahví

Stojan na víno, na 6 lahví, Natur lak

 
980,00 Kč
Skladem
SKU
ds004rw-9-6
Kup teď a produkt dodáme do 04.07.2017
Prodejní hit

Degustace vín z Vinařství Krist

Degustace vína je souhrn všech našich vjemů a slouží k určení kvality vína, poznání nových vůní a chutí. Má za úkol dát laické veřejnosti možnost seznámit se s vlastnostmi různých odrůd a ukázat, jaké víno vybírat při dalším nákupu. U degustace hodnotíme barvu, vůni, chuť, tělo, harmonii, celkový dojem a dochuť. Souhrn všech těchto vjemů nám ukáže celkový výsledek hodnoceného vína. Při degustaci postupujeme od vín suchých k vínům sladším, ale roli hrají i jiné atributy, proto doporučujeme dodržet pořadí určené naším sommelierem. Nedílnou součástí degustace je kvalitní „degustační sklenička“ z tenkého, čirého skla, krerá se mezi jednotlivými vzorky proplachuje čistou vodou. Také je důležitá servírovací teplota vína. Za optimální degustační množství se považuje 1/16 litru, tj. cca 6 cl.

Co připravit předem?

A. Jak temperovat víno?  S dostatečným předstihem dáte chladit vína do lednice, ideálně do chladící vinotéky. K určení správné teploty a zajištění odpovídajícího servisu doporučujeme použít sommelierské sady obsahující teploměr, otvírák na víno atp., které jsou také k dostání v e-shopu www.vinogalerie.cz

Bílé víno (není-li uvedeno jinak), podáváme při teplotě 10-12 °C.

Růžové víno(není-li uvedeno jinak), podáváme při teplotě 10-12°C.

Červené víno (není-li uvedeno jinak), podáváme při teplotě14-16°C.

Sekty (není-li uvedeno jinak), podáváme při teplotě 8-10°C.

B. Jak připravit stůl  Čisté sklenice z tenkého, čirého skla. Menší se používají pro vína bílá a růžová, sklenice s větším objemem na vína červená. Vyšší úzké (flétny) na sekty. Otvírák na víno. Čistá neochucená pitná voda na proplachování sklenic a čištění úst mezi vzorky.

C. Text sommeliera :

1.  Přivítání hostů

2.  Naše ochutnávka, neboli degustace, slouží k tomu, aby si každý vybral svou oblíbenou odrůdu.

3.  Vína rozdělujeme na zemská, jakostní a přívlastková, která se dále dělí na kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů a výběr z bobulí. Toto dělení je odvozeno od cukru obsaženého v hroznech při sběru. Dále pak vína dělíme podle oblasti (terior), ve které se vinice nacházejí.

4.  Proces výroby vína začíná sběrem hroznů s následujícím odzrněním a oddělením třapin od hroznů. Poté se hrozny lisují a šťáva nebo rmut kvasí. Při kvašení se z hroznového cukru díky kvasinkám stává alkohol a oxid uhličitý. Další fází výroby vína je jeho školení, tj. proces, při kterém se oddělují zákalové částice od vína. Pak již následuje láhvování a zrání vína v láhvi.

5. Jak degustovat ?   Víno posuzujeme nejprve pohledem, zde hodnotíme především čirost, barvu vína a hustotu (glycerin) – tu poznáme podle stopy zanechané vínem na skleničce po jejím zakroužení. Druhým krokem je posouzení aroma, hodnotíme především ovocné a květnaté tóny. Posledním krokem je samotné ochutnání vína. Pomalu se napijeme, víno chvíli provalíme na jazyku tak, aby víno vyplnilo celou ústní dutinu. Dále si všímáme délky dochuti vína po jeho spolknutí.

6. Degustační set vín z Vinařství Tomáš KRIST

Vinařskou firmu založil vlastními prostředky Tomáš Krist v roce 1996 a navázal tím na rodinou tradici. Od začátku si stanovil jasný cíl: stát se absolutní špičkou. Sídlí v obci Milotice nedaleko Kyjova, kde hospodaří na 12ha vlastních vinic. Z ročníku 2000 uvedl na trh prvních pět vín, z ročníku 2001 už jich bylo patnáct. V současné době nabízí přes padesát druhů lahvových vín. Vinařství používá jak hrozny z vlastní produkce, tak hrozny nakoupené většinou od rodinných příslušníků. Zásadou je celoroční dohled nad vinohrady, ze kterých hrozny nakupují.    

Chardonnay 2011, zemské víno

Starobylá moštová odrůda, určená k výrobě bílých vín, křížencem odrůd Pinot a Gouais blanc. Odrůda pochází z francouzského regionu Burgundsko. Bílé víno zlatožluté, jiskrné barvy s aroma koncentrované hroznové šťávy a přezrálých hroznů. Chuť je velice plná, harmonická, s dlouhotrvající dochutí. Toto moravské víno je pěstováno na Slovácku, v malebné vesničce Milotice, kterou najdeme poblíž města Kyjov.  Obsah alkoholu je 11,5%. Doporučuje se podávat k předkrmům, k uzeným rybám, plodům moře, k polotvrdým sýrům, k masu na rožni, chřestu, k nádivce a steakům.

Sauvignon 2011, zemské víno

Starobylá francouzská moštová odrůda vinné révy pocházející z regiónu Bordeaux či z vinařských oblastí na řece Loiře. Bílé, suché víno intenzivně nazlátlé barvy s vůní černého bezu a kopřiv. Chuť je velice šťavnatá. Toto moravské víno je pěstováno na Slovácku, v malebné vesničce Milotice, kterou najdeme poblíž města Kyjov.  Obsah alkoholu je 11,5%. Doporučuje se podávat k těstovinám, drůbežímu masu, chřestu, ke kozím a ovčím sýrům, studeným předkrmům, k zeleninovým salátům a pikantním sýrům.

Tramín Červený 2011, zemské víno

Tramín červený je jednou z nejstarších moštových odrůd, určených k výrobě bílých vín. Patří do skupiny západoevropských odrůd, které se vyznačují menšími bobulemi a hrozny, tenčím révím, slabším růstem, dobře odolává mrazu. Víno vás překvapí svou oranžově zlatavou barvou, delikátním buketem japonské růže a chutí, ve které najdeme tóny zralé rozinky a medu. Toto moravské víno je pěstováno na Slovácku, v malebné vesničce Milotice, kterou najdeme poblíž města Kyjov.  Obsah alkoholu je 11,5%. Doporučuje se podávat k různým předkrmům, zejména paštice z husích jater, dále pak i ke kozím a ovčím sýrům.

Frankovka Rosé, zemské víno

Starobylá moštová odrůda révy vinné, spontánní kříženec odrůdy Gouais Blanc (Heunisch) původu Vitis vinifera. Víno s výrazně světle růžovou barvou s lehkými šedooranžovými odlesky. Vůně je výrazná s jemným kořenitým charakterem. Chuť je mohutná, najdeme v ní tóny růže a příjemný zbytkový cukr. Toto moravské víno je pěstováno na Moravě, v mikulovské podoblasti, v malebné vesničce Milotice, kterou najdeme poblíž města Kyjov. Obsah alkoholu je 11,5%. Vhodné podávat ke zvěřině, k pečeným masům, kachně i huse, k jídlům z vnitřností, ke guláši, ke kořeněným zeleninovým jídlům, ke zrajícím i bílým sýrům, k polentě, k těstovinám v kořenité úpravě.

Modrý Portugal, zemské víno

Stará moštová odrůda vinné révy, kde původ je neznámý. Víno suché, jiskrné, výrazně červené barvy. Ve vůni nalezneme tóny sušených lesních plodů s minerálním dotykem. V ústech na jazyku ucítíme výraznou sametovou chuť s kratší dochutí. Toto moravské víno je pěstováno v malebné vesničce Milotice, kterou najdeme poblíž města Kyjov.  Obsah alkoholu je 12,0%. Doporučuje se podávat k červenému masu, zvěřině, drůbeži – husa, kachna a bažant, k sýrům, těstovinám, k šunce a salámům.

Rulandské Modré, zemské víno

Starobylá francouzská moštová odrůda pocházející pravděpodobně z oblasti Burgundska. Víno červené, suché s výraznou cihlovou barvou, v ostřejší vůni najdeme tóny peckovin, jadřince a mimo jiné také višní. Chuť je příjemná a připomíná višňovou marmeládu. Toto moravské víno je pěstováno na Moravě, v mikulovské podoblasti, v malebné vesničce Milotice, kterou najdeme poblíž města Kyjov. Obsah alkoholu je 12%. Vhodné podávat k pečeným masům, k tvrdým sýrům, k jemnějším úpravám zvěřiny, k pokrmům z hub a k nádivce.

Tato degustace je určena pro laickou veřejnost. Nejedná se o profesionální hodnotitelskou degustaci.

Více informací
Doprava zdarma Ne
Doporučujeme Ne
Chutnalo nám Ne
Prodejní hit Ano
Vinařství Vinařství Krist Tomáš
Počet lahví 6 lahví

Zeptejte se nás:

Zadejte otázku k produktů:Degustační sada vín se stojanem
Napište svou recenzi
Prohlížíte si:Degustační sada vín se stojanem
Vaše hodnocení