Degustační vinný set Réva Rakvice
Degustace vína je souhrn všech našich vjemů a slouží k určení kvality vína, poznání nových vůní a chutí. Má za úkol dát laické veřejnosti možnost seznámit se s vlastnostmi různých odrůd a ukázat, jaké víno vybírat při dalším nákupu. U degustace hodnotíme barvu, vůni, chuť, tělo, harmonii, celkový dojem a dochuť. Souhrn všech těchto vjemů nám ukáže celkový výsledek hodnoceného vína. Při degustaci postupujeme od vín suchých k vínům sladším, ale roli hrají i jiné atributy, proto doporučujeme dodržet pořadí určené naším sommelierem. Nedílnou součástí degustace je kvalitní „degustační sklenička“ z tenkého, čirého skla, krerá se mezi jednotlivými vzorky proplachuje čistou vodou. Také je důležitá servírovací teplota vína. Za optimální degustační množství se považuje 1/16 litru, tj. cca 6 cl.
Co připravit předem?
A. Jak temperovat víno? S dostatečným předstihem dáte chladit vína do lednice, ideálně do chladící vinotéky. K určení správné teploty a zajištění odpovídajícího servisu doporučujeme použít sommelierské sady obsahující teploměr, otvírák na víno atp., které jsou také k dostání v e-shopu www.vinogalerie.cz
- Bílé víno (není-li uvedeno jinak), podáváme při teplotě 10-12 °C.
- Růžové víno(není-li uvedeno jinak), podáváme při teplotě 10-12°C.
- Červené víno (není-li uvedeno jinak), podáváme při teplotě14-16°C.
- Sekty (není-li uvedeno jinak), podáváme při teplotě 8-10°C.
B. Jak připravit stůl Čisté sklenice z tenkého, čirého skla. Menší se používají pro vína bílá a růžová, sklenice s větším objemem na vína červená. Vyšší úzké (flétny) na sekty. Otvírák na víno. Čistá neochucená pitná voda na proplachování sklenic a čištění úst mezi vzorky.
C. Text sommeliera :
1. Přivítání hostů
2. Naše ochutnávka, neboli degustace, slouží k tomu, aby si každý vybral svou oblíbenou odrůdu.
3. Vína rozdělujeme na zemská, jakostní a přívlastková, která se dále dělí na kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů a výběr z bobulí. Toto dělení je odvozeno od cukru obsaženého v hroznech při sběru. Dále pak vína dělíme podle oblasti (terior), ve které se vinice nacházejí.
4. Proces výroby vína začíná sběrem hroznů s následujícím odzrněním a oddělením třapin od hroznů. Poté se hrozny lisují a šťáva nebo rmut kvasí. Při kvašení se z hroznového cukru díky kvasinkám stává alkohol a oxid uhličitý. Další fází výroby vína je jeho školení, tj. proces, při kterém se oddělují zákalové částice od vína. Pak již následuje láhvování a zrání vína v láhvi.
5. Jak degustovat ? Víno posuzujeme nejprve pohledem, zde hodnotíme především čirost, barvu vína a hustotu (glycerin) – tu poznáme podle stopy zanechané vínem na skleničce po jejím zakroužení. Druhým krokem je posouzení aroma, hodnotíme především ovocné a květnaté tóny. Posledním krokem je samotné ochutnání vína. Pomalu se napijeme, víno chvíli provalíme na jazyku tak, aby víno vyplnilo celou ústní dutinu. Dále si všímáme délky dochuti vína po jeho spolknutí.
6. Degustační set vín Réva Rakvice
Réva Rakvice s.r.o. je vinařská společnost, která sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice. Historie vzniku firmy se začala psát v již roce 1995. Réva Rakvice hospodaří na vinicích vinařských obcí Rakvice a Hustopeče o rozloze 120 ha. Ve výsadbách jsou rovnoměrně zastoupeny zejména tradiční moravské odrůdy, které splňují předpoklad kvalitního vyzrávání hroznů pro výrobu výjimečných přívlastkových vín.
Ve vinařství Réva Rakvice se snažíme tvořit vína s prvky jisté dynamičnosti a s neodmyslitelným moravským temperamentem. S víny z Révy Rakvice je možné se setkat v nejširší škále prodejních míst.
Ryzlink Vlašský, pozdní sběr 2018
Neuburské, pozdní sběr 2018
Chardonnay, pozdní sběr 2018
Svatovavřinecké Rosé, pozdní sběr 2018
André, pozdní sběr 2017
Svatovavřinecké, pozdní sběr 2016
Vinařství | Réva Rakvice |
---|---|
Počet lahví | 6 lahví |